Mitä tanssipelaaminen on?
Tanssipelaaminen

Tanssipelaaminen on laji, jossa harrastaja liikuttaa kehoaan musiikin tahdissa tietokoneen antamien ohjeiden mukaisesti. Peli näyttää tietokoneen tai pelikonsolin ruudulla askelsarjoja, jotka pelaajan tulee astua tanssialustallaan. Pelin näyttämät askelkuviot on suunniteltu taustalla soivan musiikin rytmien mukaan, joten peliä pelatessa pelaajan tulee sekä lukea askelkuvioita ruudulta että kuunnella musiikkia rytmissä pysyäkseen. Kehittynyt rytmitaju tai kehon koordinaatiokyky ei todistetusti ole tarpeen lajin aloittamiseksi, vaan ne kehittyvät pelitaitojen myötä.

Tanssipelaaminen on Suomessa nykyisin virallinen tanssi- ja urheilulaji, sekä kansainvälisesti International Dance Organisation IDO:n hyväksymä street-tanssi. Lajin aloittaminen on helppoa ja halpaa, mutta huipputason pelaajaksi kehittyminen vaatii vuosien harjoittelun. Suurin osa harrastajista ei pyrikään kovalle kilpailutasolle, vaan harrastaa tanssipelaamista kotona, kaveriporukoissa tai arcadelaitteilla huvin ja seuran vuoksi. Tanssipelejä on Suomessa tarjolla myös kouluilla, nuorisotiloissa ja tulevaisuudessa myös kuntosaleilla, sillä lajin on todettu innostavan aivan uusia ihmisryhmiä liikunnan pariin.

Tanssipelit kuuluvat yhtenä osana laajaan rytmipelien joukkoon. Monet tanssipelaajat harrastavat myös muita tarjolla olevia rytmipelejä, ja useille rytmipelit ovatkin ennemminkin elämäntapa kuin pelkkä harrastus. Tanssipelit ovat kiistatta suosituimpia rytmipelejä, mutta myös muut rytmipelit, kuten Guitar Hero ja Rock Band, ovat viime aikoina nousseet suuren yleisön suosioon.

Tanssipelit Suomessa

Tanssipelien Suomen valloitus alkoi tämän vuosituhannen alkuvuosina. Ensimmäiset suuremmat harrastajayhteisöt muodostuivat vuoden 2003 tienoilla, jolloin laji vielä levisi hyvin rajatuissa pienissä piireissä. Vähitellen harrastajamäärät kasvoivat ja lopulta vuonna 2006 perustettiin Suomen Tanssipelaajat ry viemään lajia eteenpäin ja edistämään lajin harrastusmahdollisuuksia. Toukokuussa 2007 lajista tehtin Suomessa virallinen urheilulaji ja harrastajamäärät jatkoivat kasvuaan tuotteiden tarjonnan ja näkyvyyden lisääntymisen ohessa.

Vuosien 2007 ja 2008 aikana yhdistys aloitti lukuisia yhteistyöprojekteja eri tahojen kanssa. Muun muassa Nuori Suomi ry:n, Suomen Tanssiurheiluliiton ja Ubergamesin (silloinen Positive Gaming Finland) kanssa yhdistys on tehnyt lukuisia lajiesittelyitä messuilla, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa. Lisäksi tanssipelejä on esitelty televisiossa, radiossa ja lehdissä, esimerkiksi puolentoista miljoonan katsojan edessä Euroviisujen tanssikilpailun Suomen karsintojen väliaikashowna.

Näkyvyyden lisääntyessä lajista on tullut koko kansan tuntema laji, joskaan ei vielä samassa mittapuussa kuin vaikkapa pesä- tai jalkapallo. Yhä useampi on joko kokeillut tai ainakin nähnyt tanssipelaamista, ja monet Suomalaiset ovat hankkineet tanssipelialustan ja pelin kotiin. Pyrkimyksenä on tehdä lajista yleisesti tunnettu ja hyväksytty kaiken kansan parissa ja tämä tavoite lähestyy hyvää vauhtia.

Yhä yleistyvän kotiharrastamisen lisäksi tanssipelien ammattilaistaso on keittynyt vuosi vuodelta. Suomen Tanssipelaajat ry järjestää vuosittain lukuisia kilpailuja eri tasoisille harrastajille aloittelijoista Suomen parhaimpiin. SM-kilpailujen taso on noussut vuosittain ja jotkut harrastajat ovat jopa menestyneet EM-kilpailuissa. Tämän lisäksi aloittelevien harrastajien kilpailutoimintaan kiinnitetään enemmän ja enemmän huomiota, jotta kuka tahansa pääsee viettämään aikaa ja harrastamaan lajia muiden harrastajien kanssa.

Kilpailutoiminnan lisäksi harrastajille on tarjolla lukuisia muitakin tapahtumia ympäri vuoden. Erilaisissa tapahtumissa harrastajat kerääntyvät yhteen tutustumaan ja viettämään aikaa keskenään. Vuosittain järjestetään kaksi tai kolme suurta viikonlopun mittaista tapahtumaa, sekä lukuisia pienempiä paikkakuntakohtaisia kokoontumisia. Lisäksi joillakin paikkakunnilla järjestetään viikottaisia harrastusiltoja, joihin harrastajat voivat vapaasti kokoontua tanssipelaamaan yhdessä.

Teksti: Jari Vilkki© 2005-2009 Suomen Tanssipelaajat ry - www.tanssipelit.fi
Sivu luotiin 0.0174 sekunnissa.