Missä tanssipelejä voi harrastaa?
Kotipelaaminen

Yleisin tapa harrastaa tanssipelejä on tehdä se kotona oman tietokoneen tai pelikonsolin avustuksella. Harrastuksen aloittaminen kotioloissa on sekä helppoa että halpaa, sillä tietokoneen tai pelikonsolin omistajan tarvitsee hankkia vain jokin tarjolla olevista tanssipeleistä sekä edullinen tanssialusta. Suomen Tanssipelaajat ry suosittelee kauppapaikkana yhteistyökumppani Trix Games Oy:n verkkokauppaa. Pelin ja pelialustan lisäksi ei tarvita sitten muuta kuin intoa uuteen harrastukseen.

Kotioloissa harrastusta voi jatkaa hyvin pitkälle yksin tai kavereiden kanssa, mutta usein pitkään harrastaneet hakeutuvat muiden aktiiviharrastajien seuraan. Mahdollisuuksia luoda kontaktia muihin pelaajiin ovat muun muassa Suomen Tanssipelaajat ry:n tarjoama keskustelupalsta ja irc-kanava, paikalliset tanssipeliporukat, sekä suuremmissa kaupungeissa arcadelaitteet, joista voit lukea alempana.

Kotipelaamista tukee hyvin pelaaminen porukalla muiden paikallisten pelaajien kanssa. Monissa kaupungeissa ollaan parhaillaan perustamassa yhdistyksiä tai kokoonnutaan muuten vain yhteen pelaamaan muiden paikallisten kanssa. Näissä paikallisissa tapaamisissa voi helposti tehdä uusia tuttavuuksia ja saada vinkkejä ja motivaatiota omaa pelaamistaan varten.

Arcadepelaaminen

Monet tanssipelaajat käyvät toisinaan suuremmissa kaupungeissa sijaitsevilla arcadelaitteilla (kolikkopelilaitteilla) pelaamassa ja tapaamassa muita harrastajia. Arcadelaitteet toimivat monille myös ensimmäisenä kosketuspintana lajiin, sillä ne sijaitsevat vilkkailla julkisilla paikoilla, kuten elokuvateattereissa, joissa ihmiset voivat helposti kokeilla lajia. Eniten laitteilla kuitenkin näkee aktiivipelaajia, jotka harrastavat lajia kotipelaamisen sijasta mieluummin nimenomaan arcadella, kuka mistäkin syystä. Monille arcadelaite tarjoaa paremman peliympäristön kuin kotipelaaminen ja lisäksi mahdollistaa sosiaalisen kanssakäymisen muiden harrastajien kanssa.

Arcadelaitteet ovat etenkin parhaiden pelaajien suosiossa, sillä pelialustana se tarjoaa huomattavasti paremman tarkkuuden ja pelituntuman tarjolla oleviin kotialustoihin verrattuna. Tästä johtuen suurin osa tärkeämmistä kilpailuista pidetäänkin arcadelaitteilla ja lähes kaikki kansainvälinen tulosten vertailu tapahtuu nimenomaan arcadella tehtyjä suorituksia vertailemalla. Haittapuolena kotona harrastamiseen verrattaessa ovat tietysti laitteiden vähyys ja aktiivisen pelaamisen vaatima rahankäyttö. Haittapuolistaan huolimatta tanssipeliarcadet onnistuvat silti houkuttelemaan runsaasti pelaajia ja monet pitävätkin arcadepelaamista lajin huipentumana, jolle kotipelaaminen on vain alkua.

Koulut, nuorisotilat ja kuntosalit

Tanssipelit on Suomessa hyväksytty viralliseksi urheilulajiksi, ja tämän myötä myös erilaiset liikuntaan kannustavat tahot ovat osoittaneet enemmän kiinnostusta lajia kohtaan. Jo nyt useilla kouluilla ja nuorisotiloilla ympäri Suomea tarjotaan tanssipelimahdollisuus nuorille, ja jatkossa tanssipelin hankkineiden koulujen, nuorisotilojen ja kuntosalien määrä vain jatkaa kasvuaan.

Suomen Tanssipelaajat ry on muun muassa ollut mukana opetusministeriön tukemassa yhteistyöprojektissa Nuori Suomi ry:n ja Ubergames oy:n kanssa esitelläkseen lajia kouluille saadaksen tanssipelit osaksi koululiikuntaa ja tarjotakseen koululaisille ja opettajille taukoliikuntamahdollisuuden. Lisäksi vireillä on useita muita hankkeita tanssipelien suosion kasvattamiseksi. Lajin tunnettavuuden kasvaessa yhä useammat tahot kiinnostuvat sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Tapahtumat ja kilpailut

Suomen Tanssipelaajat ry järjestää vuosittain joukon erilaisia tapahtumia ja kilpailuja tanssipelaajille. Tapahtumissa on tarkoitus tutustua toisiin tanssipelaajiin, oppia uutta lajista ja sen harrastamisesta, sekä tietysti pitää hauskaa yhdessä. Kilpailut taas kannustavat harrastajia kehittämään taitojaan ja esittelemään niitä muille.

Yhdistyksen järjestämien tapahtumien lisäksi tanssipelit ovat esillä monissa muissa tapahtumissa. LAN-tapahtumissa on usein tanssipelimahdollisuus ja mahdollisesti kilpailu, erilaisilla kunto- ja harrastemessuilla esitellään lajia potentiaalisille uusille harrastajille ja tanssipelit ovat myös entistä useammin esillä erilaisissa juhlissa ja muissa tapahtumissa. Lajin harrastajakunnan kasvaessa myös koko Suomen aktiivinen tieto lajista kasvaa ja tanssipelit esiintyvät sitä mukaa yhä useammissa ja yllättävissä paikoissa.

Teksti: Jari Vilkki


© 2005-2009 Suomen Tanssipelaajat ry - www.tanssipelit.fi
Sivu luotiin 0.0182 sekunnissa.